10 rad przydatnych przy pieczeniu

1. Mąkę do ciasta zawsze należy przesiewać.

2. Mąkę mieszamy najpierw z proszkiem do pieczenia, a dopiero potem dodajemy resztę składników.

3. Foremki trzeba zawsze posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą (można użyć specjalnego papieru).

 

4. Jajka trzeba najpierw umyć i wbijać pojedynczo do naczynia innego niż reszta składników.

5. Biszkopt po upieczeniu pozostawić jeszcze na chwilę w wyłączonym piekarniku.

6. Sernik pozostawić w piekarniku aż do wystygnięcia.

7. By piana lepiej się ubijała, dodać do białek szczyptę soli.

8. Kruche ciasto przed upieczeniem pozakłuwać widelcem w kilku miejscach.

9. Do przygotowania można użyć – wg własnego uznania – masła lub margaryny.

10. Jeżeli podczas przygotowania kremu masa zważy się, należy ją lekko podgrzać, cały czas mieszając.

Wronika Herich

Jesteś tutaj: Strona Główna Kącik Kulinarny 10 rad przydatnych przy pieczeniu