Czerwone Buraczki "dwa w jednym"
- Szczegóły
- Kategoria: Kącik Kulinarny
- Utworzono: 11 luty 2011
- Odsłony: 2762
3 kg nie obranych buraków czerwonych ugotować i po wystudzeniu zetrzeć na tarce jarzynowej; potem dodać: 3 średnie cebule drobno posiekane oraz 7 ząbków czosnku (przeciśnięte przez praskę); wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
Przygotować zalewę:
1 szkl. octu 10%,
półtorej szklanki wody,
półtorej szklanki cukru kryształu,
2 płaskie łyżki stołowe soli,
7 listków laurowych,
7 ziaren ziela angielskiego,
7 ziaren czarnego pieprzu,
7 goździków
Wszystko razem zagotować i wystudzić.Tak przygotowaną zimną zalewą zalać buraki, dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin; potem lekko odcedzić.
Uzyskany sok przelać do słoików i zapasteryzować (30 min.) - jest dobry do barszczyku; tak samo zapasteryzować buraki.
Maria Gróbarczyk