Dekoracyjne ciasto rabarbarowe Jadwigi

Składniki:

70 dag mąki krupczatki

30 dag margaryny

4 jaja

1 szklanka cukru kryształu

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier wanilinowy

1 kg czerwonego rabarbaru

1/2 szklanki cukru pudru

2 płaskie łyżki kakao

1 czerwony kisiel

Wykonanie:

Z mąki posiekanej z margaryną, żółtek jaj utartych z cukrem i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i do jednej dodać kakao. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Na natłuszczoną blachę zetrzeć na tarce jarzynowej najpierw ciasto kakaowe, potem ciasto białe. Następnie wyłożyć pokrojony w kostkę i wymieszany z cukrem pudrem rabarbar. Jako kolejną warstwę nałożyć ubitą na sztywno pianę z 4 białek, utrwaloną cukrem pudrem (1/2 szklanki) i wymieszaną z 1 czerwonym kiślem. Warstwę pianową pokryć startą na tarce resztą białego ciasta. Piec w temperaturze ok. 220°C ok. 60 minut. Serwować posypane cukrem pudrem.

 Maria Gróbarczyk

Jesteś tutaj: Strona Główna Kącik Kulinarny Dekoracyjne ciasto rabarbarowe Jadwigi