Buraczki do obiadu

Czy znacie Państwo walory czerwonego buraka? czytaj TUTAJ.

Dziś udostępniam sprawdzony domowy przepis na buraczki do obiadu.

Składniki:

6 dużych buraków ćwikłowych

1 łyżka stołowa 10%-owego octu

1 łyżka stołowa cukru

1 łyżka stołowa margaryny

1 kopiasta łyżka stołowa mąki pszennej

1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Wieczorem zalać nie obrane buraki zimną wodą i gotować do miękkości. Następnego dnia buraczki wyjąć z wody, odsączyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Z mąki i margaryny przygotować zasmażkę, dodać do niej na gorąco buraki doprawione cukrem, octem i solą (w proporcji wymienionej wyżej, ale można ją zmienić wg uznania). Serwować do II dania obiadowego na gorąco.

 Maria Gróbarczyk

Jesteś tutaj: Strona Główna Kącik Kulinarny Buraczki do obiadu