Buraczki do obiadu
- Szczegóły
- Kategoria: Kącik Kulinarny
- Utworzono: 26 styczeń 2010
- Odsłony: 3266
Czy znacie Państwo walory czerwonego buraka? czytaj TUTAJ.
Dziś udostępniam sprawdzony domowy przepis na buraczki do obiadu.
Składniki:
6 dużych buraków ćwikłowych
1 łyżka stołowa 10%-owego octu
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżka stołowa margaryny
1 kopiasta łyżka stołowa mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Wieczorem zalać nie obrane buraki zimną wodą i gotować do miękkości. Następnego dnia buraczki wyjąć z wody, odsączyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Z mąki i margaryny przygotować zasmażkę, dodać do niej na gorąco buraki doprawione cukrem, octem i solą (w proporcji wymienionej wyżej, ale można ją zmienić wg uznania). Serwować do II dania obiadowego na gorąco.
Maria Gróbarczyk