Babka w czekoladzie

Składniki:

250g masła

150g cukru

szczypta soli

opakowanie cukru wanilinowego

5 jajek

500g mąki

opakowanie proszku do pieczenia

300ml mleka

skórka i sok z 1 cytryny

200g mieszanki studenckiej

200g czekolady mlecznej

tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Czy znacie Państwo walory czerwonego buraka? czytaj TUTAJ.

Dziś udostępniam sprawdzony domowy przepis na buraczki do obiadu.

 

Składniki:

6 dużych buraków ćwikłowych

1 łyżka stołowa 10%-owego octu

1 łyżka stołowa cukru

1 łyżka stołowa margaryny

1 kopiasta łyżka stołowa mąki pszennej

1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Kolejno wbijać jajka. Mąkę i proszek do pieczenia dodawać do masy na przemian z mlekiem. Dodać sok i skórkę z cytryny. Wsypać mieszankę studencką, dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i piec 50 minut w temperaturze 175°C. Po wystygnięciu wyjąć babkę z formy. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią babkę.

Weronika Herich

Jesteś tutaj: Strona Główna Kącik Kulinarny Babka w czekoladzie