Kurczak na kwaśno

kurczak:

1 szklanka wody

2 cytryny

1 łyżka pieprzu cytrynowego

1 ząbek czosnku

2 podwójne piersi z kurczaka

 

sól do smaku

sos:

8 łyżek majonezu

8 łyżek śmietany

2 ząbki czosnku

kurczak:

Do miski wlać szklankę wody, wycisnąć do niej sok z cytryn, wsypać pieprz i dodać pokrojony w plasterki czosnek. Do tak powstałej zalewy włożyć uprzednio podzielone na filety i oczyszczone piersi z kurczaka. Pozostawić je w zalewie na pół godz. Po wyciągnięciu posolić, a następnie smażyć na oleju, aż mięso się zezłoci. Podawać z sosem czosnkowym.

sos:

Majonez wymieszać ze śmietaną. Drobno posiekać czosnek, dodać do majonezu i śmietany, wymieszać.

Agata Karbowiak

Jesteś tutaj: Strona Główna Kącik Kulinarny Kurczak na kwaśno