Sałatka z czerwonej kapusty

Składniki:

1 średniej wielkości główka czerwonej kapusty

1 duża marchew

1 duża cebula

sól do smaku

½ szklanki oleju (nie oliwy!)

½ szklanki 10%-owego octu

½ szklanki cukru

suszona natka pietruszki

Wykonanie:

Kapustę, marchew, cebulę - zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej i posolić. Olej, cukier, ocet i natkę pietruszki - zagotować i wymieszać na gorąco z warzywami; całość - mieszając - mocno podgrzać i odstawić do wystygnięcia. Potem przechowywać w chłodzie.

Smacznego życzy Maria Gróbarczyk

Ps. Każda gospodyni ma tu pole do inwencji: można eksperymentować z przepisem podstawowym dodając własnego pomysłu składniki dodatkowe lub zmieniając podane proporcje.

Jesteś tutaj: Strona Główna Kącik Kulinarny Sałatka z czerwonej kapusty