Bananowiec

Biszkopt:

5 jajek

5 łyżek cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.

Piec w temp. 180°C

Masa bananowa:

1 kg bananów (nie mogą być ani trochę zielone) + 1 do dekoracji

1 margaryna

3 żółtka

1 szklanka cukru

galaretka cytrynowa (rozpuszczona w szklance wody)

Ubić margarynę z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodać zmiksowane banany. Do tak przygotowanej masy dodać tężejącą galaretkę.Na zimny biszkopt wyłożyć masę, poczekać aż stężeje. Na zastygniętej masie poukładać plasterki bananów i zalać tężejącą galaretką(najładniej wygląda czerwona).

 Weronika Herich