Pierożki z jabłkiem

60 dag mąki

40 dag masła

20 dag cukru

2 jajka

szczypta soli

4-5 kwaskowych jabłek

(szara reneta, antonówka)

1 żółtko

1 białko

gruby brązowy cukier

Schłodzone masło posiekaj z mąką. Dodaj cukier, sól i jajka, szybko zagnieć ciasto. Podziel na dwie części, zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek grubości ok. 4 mm, szklanką wycinaj krążki. Jabłka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, odlej nadmiar soku. Na placek połóż troszkę jabłka, posyp cynamonem. Brzegi posmaruj białkiem i zlep, można do pomocy użyć widelca, który przy okazji zostawi ładny wzorek. Gotowe pierożki posmaruj żółtkiem i posyp brązowym cukrem. Piecz ok. 25 minut w temp. 200°C.

 Weronika Herich

Jesteś tutaj: Strona Główna Kącik Kulinarny Pierożki z jabłkiem