Zupa z ciecierzycy

Tym razem propozycja doskonała na nadchodzącą wielkimi krokami zimę. Bardzo pożywna, rozgrzewająca i co najważniejsze smaczna zupa z ciecierzycy.

  1. 0.5 kg ciecierzycy

  2. 0.5 kg wędzonego boczku

  3. 7 średnich ziemniaków

  4. 2 marchewki

  5. pietruszka

  6. 3,5 l wody

  7. 3 kostki rosołowe drobiowe

  8. 3 duże cebule

  9. łyżka masła

  10. majeranek

  11. 3 ząbki czosnku

  12. ziele angielskie

  13. liść laurowy

Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić do namoknięcia na całą noc. Następnie gotować ją w tej samej wodzie z dodatkiem masła aż zmięknie.

Cebulę i boczek należy pokroić w dość drobną kostkę i zrumienić na patelni.

W połowie podanej ilości wody gotujemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gdy będą miękkie dodajemy 2 listki laurowe, ziele angielskie (3 sztuki) i kostki rosołowe. Cieciorkę odcedzamy i wsypujemy do bulionu. Dodajemy zawartość patelni i obrane ząbki czosnku (w całości). Na koniec wsypujemy ok. 3 łyżki majeranku. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Smacznego, Weronika Herich
Jesteś tutaj: Strona Główna Kącik Kulinarny Zupa z ciecierzycy