Rogaliki z makiem

Jest to mój popisowy wypiek. Od kiedy zaczęłam je piec troszkę zmodyfikowałam przepis dodając kilka „tajemnych składników”, które pozostaną moja słodką tajemnicą i podaje tu tylko podstawowy przepis, który i tak w końcowym efekcie daje przepyszny wypiek. Oczywiście jako nadzienie nie musi występować mak, równie dobrze może to być marmolada lub nutella, przechowywana w lodówce dla poprawienia komfortu pracy.

  1. 5 dag drożdży
  2. 0,5 litra mleka
  3. 20 dag cukru
  4. 12 dag masła
  5. 2 jajka
  6. 4 żółtka
  7. 1 kg mąki tortowej
  8. cukier wanilinowy
  9. szczypta soli

Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym) mleku. Dodać szklankę mąki, 5 łyżek cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ubić jajka, żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. W rondelku rozpuścić masło. Do mąki przesianej ze szczyptą soli wlać wyrośnięty rozczyn i masę jajeczną. Bardzo starannie wyrobić ciasto. Gdy ciasto nie będzie już kleiło się do rąk, wlać przestudzone masło i dalej wyrabiać aż masło się „wchłonie”. Naczynie z wyrobionym ciastem należy przykryć czysta ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, gdy podwoi swoją objętość, połowę ciasta wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Pokroić go na paski o szerokości ok. 10 cm, następnie pasek ten należy podzielić na trójkąty o podstawie dwa razy krótszej niż boki. Taki kształt ułatwi później zawijanie rogali J Kładziemy łyżeczką masę przy najkrótszym boku i zawijamy rogala w kierunku wierzchołka, końce wywijamy do środka. Gotowe rogaliki zostawiamy jeszcze na ok. 10 minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w temp. 200 ‘C aż się ładnie zarumienią.

Masa makowa
  1. 250 g maku
  2. 150 g cukru
  3. 1 białko
  4. 25 g masła
  5. cukier wanilinowy
  6. rodzynki

Mak zalać wrzątkiem i gotować do momentu aż będzie można rozetrzeć go w palcach. Odcedzić i zmielić dwa razy. Do garnka wrzucić masło na to zmielony mak, cukier i cukier wanilinowy. Smażyć ok. 5 minut cały czas mieszając żeby się nie przypalił. Dodać sparzone rodzynki. Na koniec dodać pianę ubitą z białka.

Weronika Herich

Jesteś tutaj: Strona Główna Kącik Kulinarny Rogaliki z makiem