Kącik Kulinarny

Jest rzeczą znaną nie od dziś, że wspólne bycie jest nierozłącznie związane ze spożywaniem różnych przekąsek, smakołyków i dań właściwych. Jeśli nie wiesz jaki mebel jest najważniejszy w życiu człowieka, to wiedz, i to z niezachwianą pewnością, iż jest nim właśnie stół. Tak, właśnie stół. Duży, solidny, najlepiej owalny, tak by biesiadnicy z łatwością mogli prowadzić konwersacje w trakcie spożywania posiłku. I choć jak byłem małym człowiekiem, to powtarzano mi to przysłowie - "jak pies je to nie szczeka", jednak w dawnych czasach, kiedy to kultura spożywania posiłków nie dozwalała na byle jakie i samotne, w dodatku w koszuli nocnej, jedzenie, wówczas było przy posiłkach naprawdę gwarno i radośnie. Taka to już natura człowieka, że chętnie spędza czas na rozmowach i to przy suto zastawionym stole.

Ponieważ i w czasach naszych nie brak jest osób uzdolnionych kulinarnie, przeto myśl przyszła i nowa, że warto, by na tejże stronie mogły pojawiać się różne zacne przepisy oraz instrukcje tyczące tej właśnie kwestii.

Palmę pierwszeństwa w zamieszczeniu pierwszych przepisów dajemy Weronice Herich z Ratowic, a to za sprawą jej wyśmienitych wypieków, którymi zostaliśmy wielokrotnie uraczeni przy różnych okazjach.

Jednakże strona ta jest otwarta dla każdego, kto tylko chce podzielić się swoimi doświadczeniami w tej materii. Swoje porady i przepisy prosimy kierować na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

10 rad przydatnych przy pieczeniu

1. Mąkę do ciasta zawsze należy przesiewać.

2. Mąkę mieszamy najpierw z proszkiem do pieczenia, a dopiero potem dodajemy resztę składników.

3. Foremki trzeba zawsze posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą (można użyć specjalnego papieru).

 

Czytaj więcej...

Czerwone Buraczki "dwa w jednym"

3 kg nie obranych buraków czerwonych ugotować i po wystudzeniu zetrzeć na tarce jarzynowej; potem dodać: 3 średnie cebule drobno posiekane oraz 7 ząbków czosnku (przeciśnięte przez praskę); wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 1 godzinę.

Czytaj więcej...

Dekoracyjne ciasto rabarbarowe Jadwigi

Składniki:

70 dag mąki krupczatki

30 dag margaryny

4 jaja

1 szklanka cukru kryształu

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Czytaj więcej...

Krem brokułowy

1 duży brokuł

3 szklanki wody

1 kostka rosołowa

4/5 ziemniaków

1 duży serek topiony o smaku masdamer

sól i pieprz do smaku

 

Czytaj więcej...

Jesteś tutaj: Strona Główna Kącik Kulinarny