La Bomb(k)a, czyli przy choince o zdrowiu

OTYŁA klientka sklepu mięsnego

dostała udaru niedokrwiennego.

Gdy żaliła się na Opatrzność

i w kościele płakała

taki głos Z SZOPKI usłyszała:

Czytaj więcej...

Zimno, zimno mróz na dworze, czyli to i owo o zatruciu tlenkiem węgla

Może starsi pamiętają ze swojego dzieciństwa wierszyk, recytowany ongiś w zimowe wieczory:

"Zimno, zimno mróz na dworze,
ja do pieca drew dołożę.
Będzie ciepło i milutko,
będzie, będzie, ale krótko."

Już wtedy istniało (i do dziś pozostaje niestety aktualne!) niebezpieczeństwo zatrucia tlenkiem węgla czytaj TUTAJ. Jak w każdym zagrożeniu życia liczy się wówczas każda minuta: im szybsza pomoc, tym większa szansa na ocalenia życia/zdrowia. Ten cenny czas, w którym ratunek jest skuteczny, nosi nazwę złotej godziny.

Czytaj więcej...

Psy szczekają, a karawana jedzie dalej, czyli to i owo o edukacji zdrowotnej

Dziś zacznijmy od krótkiego przypomnienia zasad zdrowego stylu życia czytaj TUTAJ. Adresatem zdrowotnych programów edukacyjnych każdy z nas był już po wielekroć: w szkole, za pośrednictwem mediów, czy u lekarza... I czy coś z tego faktu wynikło?

A może jednak wolimy śpiewać z Jerzym Połomskim (oglądaj TUTAJ): "RAZ SIĘ ŻYJE, zakręćmy walczyka ten raz; hiszpański walczyk w sam raz", słowo "hiszpański" zamieniając na: WÓDECZKA, GOLONKA, PAPIEROS...

Czytaj więcej...

Strach ma wielkie oczy, czyli to i owo o grypie

Bać się, czy nie bać grypy? Zapraszam Państwa do przygotowanego przez zespół Medycyny Praktycznej serwisu o grypie, czytaj TUTAJ, przeznaczonego dla pacjentów. Znajdziecie w nim Państwo zrozumiałe dla siebie artykuły i opracowania, opisy leków i szczepionek oraz odpowiedzi na zadawane ekspertom pytania dotyczące grypy.

Czytaj więcej...

Poznaj Stachu po zapachu, czyli to i owo o zmysłach smaku i węchu

Za oknami wietrznie i pochmurno, więc wróć wspomnieniami do minionego lata i posłuchaj piosenki, która będzie jednocześnie wstępem do dzisiejszego tematu. (oglądaj TUTAJ)

Czy wiesz, że podstawowe rodzaje smaków to: słony, słodki, kwaśny i gorzki? Do prawidłowego rozróżniania smaków potrzeba nie tylko sprawnie reagujących kubków smakowych na języku i prawidłowego przewodnictwa odpowiednich dróg nerwowych prowadzących bodźce smakowe do mózgu, ale także prawidłowo działającego zmysłu węchu. Wystarczy przecież zwykły katar, aby upośledzić smak spożywanych pokarmów czytaj TUTAJ. Ciekawostką biologiczną jest fakt istnienia bardzo szybkiej adaptacji do zapachów: nawet najbardziej intensywna woń wkrótce przestaje być odczuwana. Ze zmysłami smaku i powonienia kojarzą się nam niektóre określenia z życia codziennego: "smakować przyjemności", "węszyć interes/sensację", "czysto aż pachnie", "śmierdząca sprawa". O dobrym lekarzu też się nieraz mówi, że "ma nosa"...

Czytaj więcej...

Jesteś tutaj: Strona Główna Archiwum Archiwum 2009 Kącik Medyczno - Satyryczny 2009